Seriøs lekenhet: Om humor i litteraturen

Seriøs lekenhet: Om humor i litteraturen

Å skrive morsomme bøker krever ikke bare humoristisk sans, men også vågemot og vilje. Fallhøyden er stor, mottakelsen spriker ofte i mange retninger, og i mange miljøer er det lett å bli stemplet som useriøs. Hva skal til for å bli tatt på alvor med humor? Hvilke mekanismer og maktstrukturer spiller inn på mottakelsen? Er det kjønnsforskjeller her, geografiske forskjeller?

Janne Stigen Drangsholt vil sammen med Anne Gunn Halvorsen dele erfaringer og betraktninger om det å skrive lekent og humoristisk i dag.

Janne Stigen Drangsholt er forfatter, litteraturviter og podcastvert, og hun har formidlet litteratur og andre kulturuttrykk i blandt annet NRK-podcasten Janne & Jostein Show. Bokserien hennes om den lett fortumlede akademikeren og småbarnsmoren Ingrid Winter har blitt omtalt som «intelligent underholdningslitteratur», og er blitt omfavnet av komikere som Are Kalvø og Henriette Stenstrup så vel som akademikere og anmeldere. Den har gjort suksess også utenfor landegrensene.  

Anne Gunn Halvorsen er forfatter og journalist i blandt annet Dagbladet og Dagens Næringsliv. I 2017 kom hun med boka Livet og korleis leve det som ble omtalt som «noe så sjeldent som en velskrevet, lærerik og intelligent selvhjelpsbok». Denne våren følger hun opp med Stress – og korleis leve med det.