Fandenivoldsk råskap: Om Sissel Solbjørg Bjugn

Fandenivoldsk råskap: Om Sissel Solbjørg Bjugn

Innled festivallørdagen på best tenkelige måte med formuleringer som: «Eg bakar brød med havre og kli / Den finaste fitta i Nordland er mi». Få kan sies å representere havets egenskaper mer enn en av norsk litteraturs mest ramsalte poeter, Sissel Solbjørg Bjugn (1947-2011).

Hun har vært en utfordrer og fornyer av norsk poesi fra 70-tallet og frem til sin død. Det store publikummet uteble i hennes levetid, men for oss er hun festivalpoeten framfor noen. Selv har hun innrømmet at for publikummets skyld burde hun heller vært rockestjerne eller salmedikter. Ingen av delene er helt fjernt fra sannheten: Selv plasserte hun seg gjerne et sted mellom Dorothe Engelbretsdotter og Kate Bush. «Eg er eit spennande par!»

Hun har heldigvis fått sin renessanse det siste året, med både gjenutgivelse av hennes samlede verker for voksne, og ikke minst med en portrettbok med tekster og intervjuer, Skrive, teikne, røre og slåst!, presentert av forfatter, essayist og litteraturkritiker Tor Eystein Øverås.

På Stokkøya festival møter vi Tor Eystein Øverås i samtale med poet, dramatiker og forfatter, Kristin Auestad Danielsen, som selv har latt seg inspirere av Bjugn i egen skriving. Med blant annet diktsamlingen Merk mine ord, åleinemor fra 2012 viser hun seg som en burlesk, rampete, leken og uredd poet, med klare linjer til forbildets «bjugnleringer».