Torleif_Kvinnesland_Stokk%C3%B8ya_TKV0874.jpg

«Plastfri Festival»

Erfaringer og resultat

 

Se for deg en festival der nesten ingenting av det du får servert av mat eller drikke havner i det stadig voksende søppelberget? I fjor sommer prøvde vi akkurat det på Stokkøya da vi arrangerte Norges første plastfri festival!

Nå er vi klare for å dele våre erfaringer rundt prosjektet «Plastfri Festival» med andre som vurderer lignende tiltak – Samtidig som vi annonser at Stokkøya Festival blir permanent plastfri!

Siden festivalområdet ligger bare meter fra havet var det naturlig å hive seg på plastdugnaden og prøve å arrangere uten bruk av engangsplast. Videre var målsetningen med prosjektet r å sikre at det ikke havnet plast i naturen som følge av festivalen, teste uprøvde løsninger i norsk sammenheng og redusere totale mengden restavfall som blir produsert.

Resultatet lot ikke vente på seg. Publikum og arrangør produserte samlet et rekord-lavt volum restavfall og til tross for nesten 3000 besøkende gjennom helgen var både festivalområde og camper skinnende rene!

Det var ganske tøft å gjennomføre et så radikalt grep ved festivalens debutår, men med de erfaringene vi nå har skapt oss, ser vi ingen grunn til å gå tilbake. Det kommer aldri til å bli servert øl i plastglass på Stokkøya festival!

Kostbart i dagens marked

Erfaringsdokumentet inneholder en beskrivelse av hvordan vi jobbet seg fram til målet, lister over leverandører som kunne levere plastfrie produkt og erfaringer knyttet til gjennomføringen. Vi var så heldige å få støtte fra Sparebank 1 SMN som var øremerket merkostnadene for å teste og velge plastfrie løsninger, som i dagens marked er ganske kostbare. Vi håper etterspørselen av slike produkt vil øke slik at de blir lettere tilgjengelige og rimeligere å bruke i Norge.

Kompostering på «gammel-måten»

Maten ble servert på engangsservise av hvetekli og kompostert sammen med alt matavfallet. Når publikum var ferdige å spise kunne de bare hive asjett, serviett og bestikk og det som var igjen av mat i kompostbøtter. Dette ble så samlet sammen og kompostert med hjelp av sauemøkk og halm. Alt dette brytes ned til dyrkningsjord som havner inn i kretsløpet til framtidig matproduksjon.

Kun 1,5 tonn restavfall

Det er ikke uvanlig at selv små festivaler produserer 5-7 tonn restavfall som følge av en helg med servering og campgjester, men takket være heftig kompostering, kun lokale råvarer i matproduksjon, plastforbud og ikke bruk av vanlig engangs-emballasje, ble det bare produsert 1,5 tonn restavfall!  Dette tilsvarer bare 500 gram restavfall pr publikum i døgnet!

Finne nye løsninger

Flaskevann ble forbudt og alle artister, frivillige og teknikere fikk heller utlevert hver sin turflaske som de selv kunne fylle med lokalt vann.

Øl og brus ble solgt rett i boksen, og øl på fat og annen drikke ble servert i stålbeger som ble vasket mellom hver bruk og som publikum betalte pant på. Av 2000 produserte kopper ble bare i overkant av 400 pantet inn i etterkant av festivalen. Koppene ble produsert av APS Metal-pressings i Birmingham og er spesialdesignet for å erstatte behov for engangs ølglass.  

På festival benyttes tusenvis av plaststrips for å feste duker på gjerder, kabler, bannere og alt annet løst. Disse havner veldig fort på avveie når man pakker sammen. Løsningen her ble å bruke hamptau som er laget av 100% organisk materiale. Festivalen kuttet også ut mye ting som man gjerne tror er nødvendig. Reklameartikler i papir eller plast var ikke tillatt, og alt fra engangs regnponchoer til sugerør og plastbestikk var rett og slett ikke å finne på Stokkøya denne helgen.

Bonusen kommer når du skal rydde opp

Det å jobbe med avfallsreduksjon når du driver festival og arrangement er ikke bare bra for miljøet men kan også gi mindre arbeid og lette på infrastrukturen en bygger opp. Det krever mer i planleggingen men bonusen kommer i etterarbeidet. Som nystartet festival var mye armer og bein i innspurten og vi grublet mange ganger om det virkelig var verdt det å lage så mye ekstraarbeid for oss selv og alle involverte. Bonusen kom når festivalen var i gang. Publikum var eksemplariske og omfavnet konseptet. Det merket vi særlig på campene hvor det knapt var noe å rydde opp når alle var dratt hjem, og på konsertområdet var det så rent at ingen fant det særlig behagelig å hive ting rett på bakken.

Plastfri festival i 6 korte trekk:

  1. Kretsløp og avfallsreduksjon: Kompostere matavfall og engangs service av hvetekli på stedet.

  2. Kortreist: Mat fra lokale leverandører laget fra bunnen for bedre mat og mindre plast-emballasje.

  3. Gjenbruk: Ølglass i stål med panteordning, vannflasker i stål til frivillige og artister, lånesykler til stab, bruke gjenbruksmøbler og material.

  4. Kutte ut:  Øl og brus selges i bokser og ikke plastglass , ikke flaskevann til salgs, ingen plaststrips i rigg, ingen sugerør i drink, ingen reklame-artikler i plast.

  5. Samkjøring: Felles innkjøp alle avdelinger, kontroll over behov, mengde, riktig produkt, ta ned forbruk, samkjøre transport varer og personell.

  6. Forbud: Alt av engangs plastartikler både festivalområde og camp for å sikre at ingen plast havner i naturen.

LES HELE ERFARINGSDOKUMENTET FRA PROSJEKTET «PLASTFRI FESTIVAL» HER (PDF)

Stokkøya Festival arrangeres plastfritt for andre gang 28. -29. juni i sommer. Tusen takk til Sparebank 1 SMN som støtter vårt miljøarbeid også i 2019. Tusen takk til alle leverandører, samarbeidspartnere, artister og stab som alle gjør festivalen og miljøprofilen mulig! 

 
cmyk_SB1_SMN_verti_pos.jpg