Poesi i krig og fred og politikk og sånn

Poesi i krig og fred og politikk og sånn

«Du må ikke sove» (Arnulf Øverland, 1937) er et av Norges mest kjente dikt, og har et sterkt politisk bakteppe. Vi må unngå å svare når idiotien kaller, og i stedet formulere nye spørsmål, sier den svenske forfatteren Mara Lee.

Hvordan kan poesi og litteratur hjelpe oss med å forstå enklere og mer utfordrende deler av dagens samfunn? Hvorfor tyr vi ofte til musikk og dikt ved livets store og små anledninger?

Forfatter Tina Åmodt debuterte med «Anleggsprosa» i 2010, og gjendiktet «Hvitverk», skrevet av en av Sveriges tydeligste politiske stemmer; Athena Farrokhzad i 2016.

Musiker Erlend Ropstad er kjent for sine ettertenksomme og poetiske tekster. «Det er så umoderne å være menneske med all sin umoderne verdighet» skriver han i sangen «Vi henter de om natta». Erlend har gitt ut flere kritikerroste album, og har flere ganger blitt nominert til Spellemannprisen i kategoriene tekstforfatter, viser og rock. Hans siste album «Alt som har hendt» kom i 2017 og fikk strålende kritikker fra pressen.

Opplesning og samtale med moderator og skuespiller Marianne Meløy