Å bo på landet

Bygda eller byen? Som ungt menneske vil du før eller siden konfronteres med spørsmålet. For noen faller valget naturlig, for andre ligger det endeløse kvaler og søvnløse netter bak. To trønderske debutanter har tatt for seg dilemmaet på hver sin måte.

Da Linda Erlien Borren fikk tilbud om jobb på hjemstedet, måtte hun ta valget. Skulle hun bli i byen, eller ta over gården hun hadde odelsrett til? Hun bestemte seg for å gå de tretten milene fra Trondheim til familiebruket i Hessdalen, i håp om at vandringen skulle bringe klarhet i tankene. Om hun ble klokere, gjenstår å få vite, men det ble i hvert fall bok av det – «Veien hjem» kom ut tidligere i år, til gode anmeldelser.

 Hilde Stålskjær Osen skildrer et motsatt dilemma i sin kritikerroste roman «Vi bare kjører så ser vi». Hovedpersonen prøver å være fornøyd med livet hun lever på et mindre tettsted med hotell, shell-stasjon og hurtigruteanløp. Fremtiden synes lagt for henne, likevel greier hun ikke undertrykke lengselen mot noe annet.

De to møtes i samtale under myndig styring av Anne B. Ragde, som selv har vært inne på tematikken i sin Neshov-tetralogi.